Catamaran les

Bestevaer heeft de beschikking over 2 Hobie Dragoons. De training voor het catamaranzeilen is opgezet voor de jeugd van 9 tot 18 jaar. Ook ouder en kind combinaties zijn mogelijk afhankelijk van lengte en gewicht. De lessen leren je alles over de catamaran en het zeilen ermee volgens het CWO systeem. Na afloop van de trainingen ben je in staat om zelfstandig met een catamaran te varen.

Veiligheid
Veiligheid komt bij het catamaranzeilen op de eerste plaats. De opleiding is in handen van gecertificeerde Instructeurs op de wal en op het water. Zij beginnen bij je aan boord en varen naast je met de motorboot en bepalen of jij een niveau af kunt ronden. De instructeurs zeilen zelf al jaren en hebben ervaring met lesgeven.

Inschrijven
De lessen zijn op 20 mei, 27 mei, 3 juni, 10 juni, 17 juni, 24 juni, 1 juli en 8 juli.. De lessen worden op de zaterdagen gegeven en zijn van 10.00 tot 14.00 uur. Een catamaran kost geld bij aanschaf en in het gebruik. We houden de kosten beperkt; het cursusjaar van 8 lessen kost € 190,- inclusief het gebruik van het materiaal. Het inschrijfformulier vind je hier.
Je hebt zelf een zwemdiploma, goede zeilkleding incl. schoentjes en een flinke dosis enthousiasme (dat komt vanzelf…) nodig. De vereniging zorgt voor een zwemvest. Verdere informatie bij Ben Hettinga: 0641688880. De foto hieronder laat zien dat ook de burgemeester op een lescatamaran heeft gevaren.

CWO
De training wordt volgens het officiële CWO systeem gegeven; niveaus I, II en III. Elk niveau heeft zijn eigen onderdelen; de moeilijkheidsgraad neemt steeds een stapje toe. Na niveau III heb je alles voor het catamaranzeilen geleerd en kan je zelfstandig verder. Je begint met theorie en het leren van de onderdelen van de boot. Dit is nodig wil je op het water kunnen begrijpen wat de instructeur bedoelt met wat hij zegt. De hoge snelheden van de catamaran laten niet toe dat je op het water eerst lang na moet denken wat de instructeur bedoelt. Je leert wat de bemanning (fokkenist) en wat de stuurman/vrouw moet kunnen. Daarna begin je met het betere manoeuvreerwerk aan het roer. Stap voor stap leer je hoe een catamaran beweegt en hoe deze reageert op jouw ‘touch’. Onder begeleiding ga je met de catamaran het water op en leer je afvaren, overstag gaan, gijpen en op het unieke strand van Bestevaer aankomen. Tijdens de lessen krijg je op de wal ook les over stroming, de branding, knopen leggen en het onderhoud van de boot