Aanschaffen

Hoe kom ik aan een boot

Hierin verschilt in Nederland de aankoop van een catamaran niet van een auto. De keuze is particulier of van de dealer. Beide met hun specifieke voor- en nadelen wat betreft prijs, garantie, etc. Bedenk goed waar u aan begint als u een boot uit het buitenland haalt. Oh wee, als u voor service of garantie nog even terug moet of er ooit weer vanaf wilt. Ik heb geen idee hoe de Nederlandse dealers daar in de praktijk mee omgaan maar ik kan me daar wel een bepaalde voorstelling bij maken.

In Nederland wordt bij de meeste dealers in de catamaranbusiness ingeruild!!. Dat is prettig als u wat hebt in te ruilen en u komt u betrekkelijk gemakkelijk van uw oude scheepje af als u weer een nieuwe(re) boot (van hetzelfde merk) komt halen. Maar als u daarbuiten uw boot op de markt te koop zet en niet over relaties beschikt die uw boot willen kopen maar via advertenties etc. uw zaken wil regelen moet u vaak behoorlijk adverteren om uw handel kwijt te raken.

Daar staat tegenover dat dealers oudere boten altijd goed opknappen voordat zij hem te koop aanbieden. Dat is echt een voordeel wat u niet moet onderschatten. Vooral bij wat oudere boten is de staat waarin de boot nog verkeerd veel belangrijker dan het exacte bouwjaar. Met een nieuwe trampoline of een nieuw(er) zeil kunt u vaak weer jaren vooruit.

Koopt u van een particulier dan wordt het voor een leek veel lastiger te vergelijken wat gegeven de leeftijd nog een goede en strakke boot is. Neem altijd iemand mee die deskundig is of daar voor doorgaat.