Uitrusting

Wat moet ik aan?

Behalve een boot en een ligplaats of stalling heeft u nog diverse spullen nodig om te kunnen gaan zeilen. Vergeet de traditionele zeilpakken. Koop een wetsuit of een droogpak met een trapezeharnas, zwemvest en schoenen. De rest is extra.

De  basisuitrusting waarmee u altijd het water op moet is (tussen haakjes een prijsindicatie in guldens):

  • zwemvest     (€ 50 – 100)
  • wetsuit of droogpak    (€ 75 – 750)
  • trapezegordel     ( € 75 – 150)
  • schoentjes     (€ 20 – 50)
  • rooksignalen    (2x € 15-30)

Voor catamaranzeilen kunt u bij de catamarandealer of in een goed gesorteerde surfshop vaak beter slagen dan in een reguliere watersportzaak. Hieronder per item een overzicht met een cijfer voor de noodzaak (1 is essentieel – 5 hoeft niet).

1. Kleding Noodzaak
a. Droogpak
Is zeer geschikt voor het het koude Nederlandse voor- en naseizoen. Het pak vergt wat meer onderhoud en aandacht dan een wetsuit maar je blijft wel droog. In een wetsuit beweeg je weer gemakkelijker.

+ warm en droog!
+ geen koud pak bij tweede keer varen op een dag
– met goede onderkleding flink aan de prijs (ca. € 600 +)
– minder beweeglijk
– onderhoudsgevoeliger (rubbermanchetten moeten na een paar seizoenen worden vervangen)

4-5
b. Wetsuit

Bij uitstek het pak om aan te schaffen als u met zeilen begint. Voor de hele koude dagen om afkoeling door de wind te voorkomen of als bescherming is een extra overall aan te raden

+ geschikt voor veel weertypen

+ prijs

+ beweeglijkheid

– Een nat en koud wetsuit aantrekken is minder aangenaam.

De versie met afneembare mouwen maakt hem ook bij ’s zomerse temperaturen nog goed draagbaar.

1
c. Shorty

Een uitvoering van het wetsuit met korte mouw en korte pijp. Geschikt voor temperaturen vanaf 20 graden en zon.

4-5
d. Zwemvest

Plassenzeilers zijn dit niet gewend maar op zee is er maar één regel. Zonder zwemvest aan gaan we niet het water op. Het vest moet soepel en niet te lang zijn (i.v.m. trapezehaak).

1
e. Trapezegordel

De goedkoopste uitvoeringen zijn met een kruis. Dat gaat natuurlijk wel maar het hangt zoals u zult begrijpen minder comfortabel (idem voor voor dames). Hij gaat vaak 8 – 10 jaar mee dus koop liever meteen een goede zonder kruis en met een beugel zodat de edele delen en de heupen niet in de knel komen.

1
f. Schoentjes

Zoals met zoveel materialen met zeilen is ook dit een verbruiksartikel. Zeilschoenen moet u niet kopen om een paar jaar mee te doen. Dat doen ze namelijk niet. Niet al te plompe neopreen surfschoentjes voldoen het beste.

1
2. Overige spullen
a.. Handschoenen

U kunt met handschoenen zeilen maar het hoeft niet. Maar als u dat niet bent gewend en heeft hele zachte schoten gekocht zien u handen er na een dag of wat uit als vers gesneden rosbief maar u weet wel dat u gezeild hebt. De handschoenen moeten goed om de hand sluiten. Koop ze niet te groot.

2 – 5
b. Kompas

Een peilkompas is voldoende. Het kan handig zijn als er met heel weinig wind plotseling zeemist opduikt om weer de kant te kunnen vinden.

2 – 3
c. Zeilmes

Het ziet er vaak wat overtrokken uit om een zeiler met een zeilmes om de nek uit te zien varen maar het is wel zo veilig. Als u gaat varen en omslaat en u of uw fokkemaat maken daarbij de de fout om  zittend op de hoge kant van de boot tussen de giek en trampoline voorzichtig naar benenden glijden, is de kans groot dat u met uw trapezehaak vast komt zitten in de warboel aan schoten en lijnen onder de inmiddels langzaam doordraaiende boot.  Wie dan onwrikbaar vast is komen te zitten is heel blij met uw (scherpe) mes aan boord.

1
d. Harpsleutel

Een harpsleutel is in penibele situaties op zee heel handig om bij de hand te hebben. Bijvoorbeeld als u met de boot doorslaat in het wat ondiepere eerste gedeelte dicht onder de kust is de Noordzee. Het is daar niet diep genoeg om de boot te laten doordraaien. Al snel zit de mast dan muurvast in het zand. Zonder hulp van buiten is de enige mogelijkheid om de mast op de kop liggend van de boot af te halen. De echte zeebonk zet hem er op zee ook weer op, hijst het zeil en vervolgt zijn weg.

1
e. Vuurpijlen

Fakkels of pijlen is voor dicht onder de kust allebei geschikt. Steek ze niet te snel af en vervang ze op tijd. Ook met licht weer (op de man) meenemen .

1
f. Reserve materiaal

Zorg voor wat reserve harpjes, mannetjes met ringetjes (grote en kleine) en wat stukken touw om noodreparaties uit te kunnen voeren.

1